Comuna Margau: Cascada Valul Miresei si limba gomotasca

Din granitul Masivului Vladeasa curg rauri ce se intalnesc intr-un suvoi la Valea Stanciului, urmandu-si traseul prin Stancile Lespezi, formand o cascada de o frumusete aparte: Cascada Rachitele. Situata la altitudinea de 1000 m si cu lungime de peste 45 de m, se remarca prin grandoare si naturalete, intregul loc aratand neatins de mana omului. Este compusa din 3 trepte, ultima fiind aceea ce realizeaza o imprastiere a apei sub forma unui evantai, asemenea unui voal de mireasa. Superba cascada se afla situata pe Valea Stanciului, la 6 km de localitatea Rachitele, din comuna Margau.

Legenda
Desigur, Cascada Rachitele mai este cunoscuta si sub denumirea de Cascada Valul Miresei, motivul fiind atat aspectul acesteia, cat si legenda din spatele ei. Din generatie in generatie se transmite povestea conform careia, in urma cu multi ani, o mireasca a cazut de pe stanci acolo unde era cascada, volul ramanandu-i agatat de stanci. Nuntasii s-au oprit acolo, la locul tragediei, unde au inceput sa planga pierderea suferita. In acel loc, s-a format cascada, sub forma faimosului voal.

Activitati
Indiferent de perioada anului, cascada aduna anual nenumarati turisti, din tara si de peste hotare. Este inconjurata de peisaje de o frumusete aparte, formand un tablou autentic. Drumul spre cascada este superb, apa este curata, intregul loc fiind salbatic, natural. Iarna, apa ingheata, fiind o atractie peste iubitorii de aventuri montane precum escaladarile.  Desigur, aici se pot intreprinde activitati precum pescuitul, alpinismul, drumetiile montane, plimbarile cu ATV-ul etc. Cascada reprezinta o atractie pentru fotografii profesionisti, ce o viziteaza pentru a suprinde cadre uimitoare.

Limba gomotasca
In comuna Margau, acolo unde se situaeaza cascada, se ascunde un lucru cunoscut de putini romani: limba gomotasca. Aceasta este unicul argou rural de la noi din tara si a fost inventat de geamgiii din zona, ce au inventat o limba care sa nu poata fi inteleasa de ceilalti. Meseria s-a pierdut odata cu trecerea timpului, la fel si limba vorbita de acestia. Mai exista doar cateva familii ce o vorbesc in zilele noastre.