Biserica din Lacul Belis-Fantanele

Desi inghitita de apele Somesului Cald in urma cu aproape 40 de ani,  Biserica romano-catolica al vechiului sat Giurcuta de Jos continua sa fie o prezenta importanta si emblematica atat pentru sateni cat si pentru turisti.

Biserica Urmanczy, construita cu mai mult de un veac in urma, continua sa-si inalte peretii sub soare, insa nu oricand ci doar in zilele secetoase de vara cand nivelul lacului scade suficient cat sa-i permita vechiului edificiu sa iasa la lumina. Cand nivelul apei este la cote normale, fundatia locasului de cult se afla la 30 de metri adancime. In aceste conditii, Biserica Scufundata impresioneaza in fiecare an prin rezistenta de care da dovada, pe peretii sai fiind inca vizibile picturile ce infatiseaza episoade biblice marcante.
 

In ciuda faptului ca prezenta misterioasa a bisericii ne invita imaginatia la joaca, modul in care aceasta a ajuns sub ape este cat se poate de realist. In anii ’70, s-a decis construirea barajului Fantanele, fiind anticipat potentialul hidroenergetic pe care Somesul Cald impreuna cu afluentii sai il aveau in respectiva zona. Astfel, locuitorii vechiului sat Giurcuta de Jos  au fost fortati sa se mute, mutandu-si inclusiv mortii din cimitirele ce aveau sa fie inghitite si ele de ape. La sfarsitul anilor ’70 a fost finalizata constructia Barajului Fantanele cu o inaltime de 92 de metri.


Biserica din Lacul Belis-Fantanele este una dintre cele opt locase de cult din Romania care au fost inghitite de ape, insa singura din tara care este in intregime pe fundul lacului.Aceasta poate fi vizitata fie in verile toride, cand nivelul apei este foarte scazut,  fie prin intermediul scufundarilor asistate de persoane autorizate in perioada aprilie-octombrie.  

Asadar, in ciuda cauzei perfect realiste datorita careia biserica a fost inghitita de apa, Legenda Bisericii Scufundate din lacul Belis-Fantanele nu pierde nici o ocazie de a ne invita intr-un spatiu de legenda, in care misterul se imbina cu imaginatia
 
Biserica Urmanczy alaturi de Cascada Valul-Miresei sunt doua dintre principalele obiective turistice reprezentative pentru aceasta zona.